WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Mo en Violet helpen bij de uitvoering van KIES voor het Jonge Kind

06-10-2015

Jonge kinderen lijken een boodschap over verdrietige zaken als afscheid van een persoon of een relatie niet altijd te pakken. Je kunt hen vertellen dat opa is overleden, of dat hun ouders gaan scheiden en in datzelfde gesprek kunnen ze die scheiding en een vliegtuig dat overvliegt, op eenzelfde manier, met evenveel belangstelling, benoemen. Je zoekt als volwassene naar een emotie die je bij jezelf herkent. Jonge kinderen hebben en gebruiken andere woorden en manieren om duidelijk te maken wat ze denken en voelen. Maar.... het gebruik van andere woorden hoeft niet te betekenen dat ze minder verdriet hebben !

De kleutertijd staat vaak in het teken van nieuwsgierigheid en het ontplooien van nieuw initiatief. Kleuters voelen zich het middelpunt van de wereld (egocentrische positie) en geven zichzelf vaak de schuld van de scheiding van hun ouders. Ze leren in deze tijd om zich te verplaatsen in de gevoelens van een ander, maar het feit dat ze de oorzaak van de gebeurtenissen bij zichzelf zoeken, is niet helemaal verdwenen. Naast verlatingsangst, laten angst voor liefdesverlies en angst voor straf zich gelden. Deze angsten kunnen jonge kinderen in hun ontwikkeling remmen. Jonge kinderen vertonen na de echtscheiding vaak een terugval in hun ontwikkeling, zijn prikkelbaar, huilerig en tonen weinig initiatief.

KIES voor het jonge kind is een lotgenoten programma dat speciaal is ontwikkeld voor de begeleiding van kinderen in de leeftijd van groep 1 t/m 3. De kinderen worden geholpen door Mo en Violet. Zij kunnen aan hen hun verdriet vertellen en omgekeerd vertellen Mo en Violet aan de kinderen wat hen bezighoudt.

 

 

« Naar overzicht