WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Laat jij een dooie plant voor het raam staan ?

06-05-2020

Laat jij een dooie plant voor het raam staan ?

Deze vraag stel ik met enige regelmaat aan mijn cliënten.

Tijdens een mediation kijken we samen naar communicatiepatronen. Het gebeurt vaak dat we dan ontdekken dat mensen hun gedachten niet naar elkaar uitspreken. En toch verwachten dat anderen die gedachten kunnen lezen.

En dan komt natuurlijk de vraag. Hoe komt het dat je je niet uitspreekt ?
Vaak is dan het antwoord dat mensen bang zijn om "het erger te maken". Jezelf uitspreken maakt niet kwetsbaar én het kan kwetsend zijn. Maar...kan het ook een manier zijn om (opnieuw) verbinding te maken ? Om de samenwerking te verbeteren ?  En natuurlijk kan dat soms "verkeerd" aflopen. Maar ook een verkeerde afloop kan toch een goede zijn.

De meeste mensen laten geen dooie plant voor het raam staan. Die halen ze weg. En soms zetten ze dan iets anders voor het raam. Denk maar eens aan dit voorbeeld als je "weer" je mond houdt.

En nee, ik ben er geen voorstander van om er "van alles uit te flappen wat je denkt". Het is de kunst om de balans te vinden tussen luisteren en vrijuit praten.

Ik kan vanuit mediation dit proces begeleiden. Ik help jullie om de dooie planten te benoemen. Deze samen op te ruimen en er een mooie nieuwe plant voor in de plaats te zetten. Zodat er duurzame oplossingen ontstaan voor milieuvervuilers in de relatie.

De komende weken krijg je van mij tips over "goed naar elkaar luisteren". En natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw tips.

Tip 1:
Connectie gaat voor correctie.

Je luistert niet om te reageren. Luisteren doe je om de ander te begrijpen. Dat gaat vooraf aan zelf begrip ontvangen. In conflictsituaties luisteren mensen vaak om te antwoorden. Ze vallen de spreker in de rede om hun kant van het verhaal te laten horen. Dat werkt niet.
 
Wat ik in mijn rol van mediator doe, is vragen stellen aan de spreker. Samenvatten wat er gezegd wordt. Die herhaling is nodig. En pas wanneer er niets nieuws meer wordt toegevoegd, ga ik na toestemming van de spreker naar de luisteraar. Ik vraag de luisteraar om dan in de eigen woorden te vertellen wat de spreker heeft gezegd. En daarbij in te gaan op het gevoel van de spreker.. En als de spreker aangeeft dat het verwoorde gevoel klopt, dan is er begrip ontvangen. En vervolgens wordt de luisteraar, spreker en gaan we op dezelfde manier te werk.

Welke dooie planten staan er nog voor jouw raam ? Wil je ze opruimen ?

Miriam van Heijst-van der Lee
www.cervixmediation.nl
miriam@cervixmediation.nl

Geaccrediteerd Familiemediator
Pedagoog
Bijzonder Curator Jeugdzaken
Kindbehartiger
KIES-Coach

 
« Naar overzicht