WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Wie is er schuldig aan de dood van de plant voor het raam ? (3)

20-05-2020

Wie is er schuldig aan de dood van de plant voor het raam ? (3)

Ken je dat: je denkt van elkaar dat je – in dit geval- de plant voor het raam water hebt gegeven. En nu heeft de plant óf teveel water gekregen omdat jullie hiervoor beiden zorgden, óf te weinig, omdat je van elkaar dacht dat de ander het deed.

Tja….aan wie ligt het nu ?

Deze week tip 3 voor een gezonde manier van omgaan met conflicten.

In de voorgaande weken gaf ik aan dat connectie vóór correctie gaat. En dat het niet helpt om te oordelen over emoties. De blog van deze week gaat over: de schuldvraag.

We hebben het allemaal in ons om de ander de schuld te geven van het conflict. Die heeft iets gedaan, of juist iets nagelaten. Die ander moet veranderen, niet jijzelf. Ik betrap me er regelmatig op dat ik tegen mijn echtgenoot zeg dat hij “maar eens moet leren om……”.

Maar helpt dat, is de vraag. Je kunt de ander niet veranderen. Je kunt alleen iets aan jezelf veranderen. De ander de schuld geven lost het probleem niet op.

Tip 3

Kijk naar je eigen aandeel in het conflict. Wat kun jij veranderen ? Je zult merken dat de ander ook verandert als jij verandert. Zoals de eerste dominosteen die omvalt het hele rijtje dominostenen laat omvallen.

Het stellen van de schuldvraag verhoogt het conflict. Drijft het op de spits. Ieder heeft een aandeel in het conflict. Dat aandeel hoeft niet per se gelijk verdeeld te zijn, toch doen jullie allebei “iets” ten aanzien van het conflict.

Waar geef jij anderen de schuld van ?

Miriam van Heijst-van der Lee

MFN en ADR geregistreerd en geaccrediteerd familiemediator, pedagoog, Bijzonder Curator Jeugdzaken, Kindbehartiger, KIES-Coach en KIES-Mediator.

www.cervixmedition.nl

 

 

« Naar overzicht