WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Vaderdag

17-06-2020

Ik schrijf de  onderstaande blog in het kader van vaderdag. Het spreekt voor zich dat voor moederdag of voor een andere familieaangelegenheid, hetzelfde geldt. Waar “vader” staat, kan ook moeder gelezen worden.

Aanstaande zondag is het vaderdag. Voor een aantal vaders een bijzondere en feestelijke dag.  Voor andere vaders een moeilijkere dag, omdat zij deze dag doorbrengen zonder hun kinderen. Dan is vaderdag een confrontatie met een groot verlies. Het is pijnlijk en verdrietig.

Hoe kun je een fijne invulling geven aan vaderdag als je deze zonder je kinderen doorbrengt ?

Laat het verdriet er zijn. Het mag. Ouderschap gaat over leven heen. Een bloedband is uniek en onvervangbaar. Ouderschap blijft. Altijd. Ook als een kind overleden is of om andere reden niet meer bij je is.

Ouderschap gaat over wie jij bent als ouder en over wie jij was als kind. Over je dromen en je goede bedoelingen. Ouderschap maakt kwetsbaar. Je kijkt als het ware de hele dag in de spiegel. Gevoelens van schuld  en schaamte liggen op de loer. Je kan je bedreigd voelen. En om je kwetsbaarheid te verhullen overgaan tot afstandelijk gedrag.

Ouderschap is kwetsbaarheid. De eerste hulp bij kwetsbaarheid is: verbinding. Onderzoek waar je verbinding kunt maken. Begin daarbij om als ouder met jezelf verbinding te maken.

Voorbeelden;

  • geld voor je kind te sparen op een rekening die jij opent.
  • een fotoboek te maken over jullie, waarin je ervaringen, leuke uitspraken en herinneringen deelt over en met het kind. Mocht er ooit contactherstel plaatsvinden, dan kun je dit boek overhandigen.
  • een plekje in je huis in te richten waar je kind “woont” en waar je bij hem/haar stil kunt staan.
  • invulling te geven aan je eigen leven
  • over je kind te blijven praten. De herinnering koesteren en delen.

Problemen rondom contactherstel (herverbinden met je kind) dienen systemisch te worden aangepakt. Dat wil zeggen dat alle leden van het (voormalige) gezin betrokken dienen te worden bij eventuele hulpverlening. Ik kan daarbij helpen.

Miriam van Heijst-van der Lee

www.cervixmediation.nl

tel: 0622087174

miriam@cervixmediation.nl

 

 

« Naar overzicht