WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

(Met) Ouders in verbinding

24-06-2020

Ik word met enige regelmaat gebeld door een ouder met de vraag of moeilijk gedrag van het kind nu te wijten is aan de echtscheiding of dat er “iets anders aan de hand is”. Ik neem dan altijd ruim de tijd om met de ouder hierover in gesprek te gaan en de situatie in kaart te brengen.

Ik heb respect voor de ouder die de durf heeft om aan te geven dat hij of zij “het even niet meer weet”.  Als hulpverlener heb ik de aanname dat elke ouder zich op een bepaalde manier verantwoordelijk voelt voor een kind en goede bedoelingen heeft. Dat is dan ook het vertrekpunt. Ookal hoor ik soms dingen die ik moeilijk kan plaatsen.

In zo’n telefoongesprek met een ouder tast ik af of de situatie thuis veilig is. Of er iemand buiten het gezin investeert in het kind. Of er een goed sociaal netwerk is waarop de ouder kan terugvallen. Hoe de taakverdeling tussen ouders is, of er ook goede ouderervaringen zijn en of de ouder op zijn/haar gedrag kan reflecteren.

Vanuit mijn rol van mediator en pedagogisch hulpverlener, start de hulp aan het kind bij de ouder(s). Ik nodig de ouder(s) samen uit voor een intakegesprek, waarbij we het doel van het traject gaan bepalen. Dit intakegesprek voeren we dus zonder het kind. En soms komen we dan al tot de conclusie dat de ouder(s) zelf (ook) kampen met een probleem en daarbij (ook) hulp nodig hebben.

Ouders die zich onzeker voelen over hun rol, leg ik uit dat er een verschil is tussen ouder en opvoeder. Iedereen kan jouw kind opvoeden. Veiligheid bieden, verzorgen, grenzen en voorwaarden stellen en sturing geven. Aanwezig zijn. De opvoedrol is tijdelijk  Een kind heeft echter maar twee ouders. Jij bent als ouder uniek en degene die een deel van zijn/haar genen doorgeeft aan het kind. Bloedbanden verdwijnen nooit. Ouderschap duurt een heel leven. Je kind en jij houden van elkaar.

In een dergelijk geval zet ik ouders in hun kracht als ouder. Gaan we onderzoeken wat hen uniek maakt als ouder. En hoe ze hun rol als opvoeder kunnen en willen uitwerken. Een brug kunnen slaan tussen opvoedverschillen.

  • Hoe wil je dat je kind jou herinnert ?
  • Welke waarden en normen wil je je kind meegeven ?
  • Hoe was jouw jeugd; wat heb je besloten om anders aan te pakken dan jouw ouders en waarom ?
  • Wat waardeer jij in de andere ouder ?
  • Wat is belangrijk voor jou voor wat betreft de invulling van jouw leven ?
  • Welke dromen had je en heb je voor je kind ?

Miriam van Heijst-van der Lee

miriam@cervixmediation.nl

Tel: 06-22087174

« Naar overzicht