WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Hoe voorkom je dat mantelzorg een zorg wordt ?

01-07-2020

Mantelzorg gaat over zorg voor elkaar. Soms sluipt het als het ware naar binnen. Je ouders worden steeds ouder en blijven langer zelfstandig wonen. Alleen is ons huidige zorgsysteem daar niet altijd voldoende op ingericht. Er is de stille hoop en soms de onuitgesproken verwachting dat de kinderen dan voor de ouders gaan zorgen.

Onlangs hoorde ik iemand zeggen: “Vroeger konden twee ouders wel voor tien kinderen zorgen. Tegenwoordig kunnen tien kinderen niet meer voor twee ouders zorgen”. Hierop zou de reactie kunnen zijn dat het krijgen van kinderen (meestal) een keuze is en dat het verlenen van mantelzorg dat ook mag zijn.

Mantelzorg binnen de familie heeft effect op verschillende lagen. Stel dat je oude moeder niet langer zelfstandig kan wonen maar niet naar een instelling wil ? Hoe pak je dat als kind dan aan ? Of stel dat je samen met je broer of zus voor je ouder moeder zorgt en de meningen verdeeld zijn over het moment waarop het “thuis niet meer gaat voor moeder ?”.

De hoge eisen aan mantelzorg kunnen oude patronen en onopgeloste spanningen weer naar boven brengen. Oude wonden kunnen worden open gehaald. Tussen de verschillende kinderen kan rivaliteit uit de jeugd weer opnieuw parten gaan spelen.

Wanneer een van de kinderen de slechte conditie van vader of moeder negeert, kan er een ander conflict ontstaan. De meer “actieve” kinderen kunnen dan overbelast raken omdat zij de (zorgen rondom) de mantelzorg niet kunnen delen.

Familiemediation kan hierin ondersteunen. Hieronder een aantal suggesties om de neuzen in dezelfde richting te krijgen:

  1. Houd een familieberaad waarin je je gevoelens naar elkaar open en op een directie manier deelt.
  2. Laat je broers en zussen weten dat hulp wenselijk en noodzakelijk is. Bijvoorbeeld door feitelijk op te schrijven hoe je vader/moeder aantrof.
  3. Respecteer dat iedereen in andere omstandigheden verkeert en niet iedereen dezelfde mogelijkheden voor mantelzorg heeft. De partner van de mantelzorg levert indirecte mantelzorg door thuis taken over te nemen. Het is helpend om dit goed samen af te stemmen. Iemand mag ook “nee” zeggen tegen mantelzorg.
  4. Schakel daar waar mogelijk professionele zorg in. Een geriatrisch verpleegkundige kan zorg verlenen in de thuissituatie en helpen bij het bespreekbaar maken van de overgang naar een woonsituatie in een instelling
  5. Ben je ervan bewust dat je de ander niet kunt veranderen. Jij kunt wel anders omgaan met de ander. Of een klankbord zoeken om je hart te luchten. Plan ook leuke gezamenlijke activiteiten.
  6. Regel tijdig de opmaak van een levenstestament voor de ouder en bespreek dit met elkaar. Ook helpt het als iedereen voor overlijden bekend is met wensen over de verdeling van de eventuele erfenis.

Volgens week schrijf ik een blog over “ouderschap van een zorgintensief kind”.

Miriam van Heijst-van der Lee: geaccrediteerd en geregistreerd familiemediator

www.cervixmediation.nl

miriam@cervixmediation.nl  tel: 06-22087174

« Naar overzicht