WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Ouderschapsschool

15-07-2020

De taak van vader of moeder is één van de moeilijkste taken in het leven. Je zit er de rest van je leven “aan vast”, er is geen opleiding voor te volgen en je krijgt vaak commentaar over de dingen die niet goed zijn gegaan. Als ouder ben je onvervangbaar en je inbreng is niet tijdgebonden.

En daarmee hebben we de belangrijkste verschillen tussen ouderschap en opvoederschap te pakken. Iedereen kan een kind opvoeden, maar niet iedereen is de ouder van jouw kind. En, normaal gesproken, eindigt het opvoeden van een kind een keer als het kind volwassen wordt.

Wanneer ouders bij mij in mediation komen voor het maken van een ouderschapsplan en/of het opstellen van een omgangsregeling, praat ik met ouders over hoe zij hun ouderschap én het opvoederschap zien. Ik wil hen bewust maken van “hun” ouderschap en “hun” opvoederschap. Dat uniek is omdat de ouder uniek is. Wie “zij zijn”.

We maken samen een genogram en bespreken wat zij vanuit hun jeugd meedragen en al dan niet willen overdragen. Wat hun kwetsbaarheden zijn en hoe de andere ouder kan ondersteunen. Ook praten we over welke dromen zij hebben voor hun kinderen. Ouders worden zich er zo van bewust dat veel van die dromen toch kunnen uitkomen, ondanks de echtscheiding. Een vraag die ik in een dergelijk geval aan de ouders stel, is de vraag “Welke herinnering zij hopen dat het kind op latere leeftijd aan hen heeft”.

Opvoeding heeft een normatief element in zich. Ik besteed dan ook aandacht aan de waarden en normen waar ouders aan hechten en waarom dat zo is. Ouders “struikelen” soms over opvoedverschillen. Het is de kunst op opvoedverschillen (binnen de grenzen van welzijn en veiligheid) te accepteren en te normaliseren. Wanneer de relatie in stand was gebleven had een kind (waarschijnlijk) ook twee ouders gehad die onderling van elkaar verschillen. Het is een ontwikkelingstaak van een kind om te leren gaan met de ouder(s) die het heeft. Een kind weet niet anders. Het grootste cadeau dat  je als ouder aan je kind kunt geven, is waardering voor de andere ouder. Een kind bestaat immers voor 50% uit vader en voor 50% uit moeder. Door de andere ouder te diskwalificeren, diskwalificeer je ook een deel van het kind (tenzij er een onveilige situatie ontstaat die de gezondheid bedreigt).

Zo bouw ik samen met ouders aan het “verhaal” dat zij samen met hun kinderen gaan schrijven.

Het verhaal van hun toekomst.

Als ouders dat wensen, praat ik ook met de kinderen om na te gaan wat zij graag willen en wat niet. Ik maak hierbij gebruik van de interventie van Het Mattenspel. Vervolgens bekijken we samen met ouders wat daarvan mogelijk is. Uiteindelijk zijn het de ouders die besluiten wat er gebeurt.

Miriam van Heijst-van der Lee

www.cervixmediation.nl

miriam@cervixmediation.nl

Tel: 06-22087174

« Naar overzicht