WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Tips voor afstemming in contact en digitale communicatie tussen ouders:

06-10-2021
 1. Vind een balans tussen elkaar fysiek ontmoeten aan de ene kant en digitaal informatie uitwisselen aan de andere kant. Bijvoorbeeld: tijdens een fysieke ontmoeting bespreek je onderwerpen waarvoor het maken van nieuwe afspraken nodig is, omdat er iets veranderd is bij de ouder(s) of het kind. Dit kan op neutraal terrein, al dan niet begeleid door een neutraal persoon.
 2. Vermijd dat je spanning bij elkaar oproept.
 3. Los een conflict in contact op, niet digitaal.
 4. Wanneer je digitaal communiceert, maak dan vooraf een afspraak over de reactietijd, bijvoorbeeld 24 of 48 uur. Als de ontvanger langer tijd nodig heeft om te reageren, geeft deze dat aan.
 5. Vermijd het verwijt en het oordeel in de communicatie. Hetgeen je schrijft kan onbedoeld anders overkomen. Daarnaast kan het als bewijs worden ingebracht in een eventuele rechtszaak.
 6. Vermijd de ik-heb-gelijk houding. Jullie hebben allebei een andere beleving. Vertel wat jij ervaart en informeer naar de beleving van de ander.
 7. Schrijf vanuit “ik” over hetgeen wat je lastig vindt of waar je een andere maning over hebt, zonder dat dat je het gedrag van de ander benoemt.
 8. Bij digitale communicatie informeer je elkaar alleen over eenvoudige praktische zaken. Gebruik een feitelijke schrijfstijl en geef structuur aan het digitale bericht.

Voorbeeld van een mogelijke opzet:

 • Jouw respectvolle en open vraag aan de ander ;
 • Uitleg waarom deze vraag belangrijk voor je is ;
 • Je geeft een paar oplossingsmogelijkheden en jouw voorkeur voor een oplossing ;
 • Je vraagt hoe de ander erin zit ;
 • Vraag of de ander nog andere oplossingen ziet ;
 • Geef aan wanneer je graag antwoord wil ontvangen.
 1. Reageer kort en neutraal in het geval dat er verwijten blijven komen.
 2. Geef niet op !

 

Bron: Bronda, K. 2021. Opnieuw verbinden als gescheiden ouders.

« Naar overzicht