WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Kerst-mis of Kerst-feest ? 5 tips voor ontspannen feestdagen voor ouders en kinderen.

17-12-2021

Kerst- mis of Kerst-feest. 5 Tips voor ontspannen feestdagen voor ouders en kinderen.

De decembermaand is niet voor iedereen een feestmaand. Kerst met gescheiden ouders is anders voor ouders én kinderen.  

Vijf praktische tips voor ontspannen feestdagen.

  1. Scheiden is een rouwproces.

Dat betekent dat het verdriet om de  scheiding er mag zijn. Je bent alleen, je ziet je kinderen misschien niet met (alle) feestdagen. Dat geeft verdriet. Natuurlijk mag je en ben je ook gericht op herstel. Op je nieuwe leven. Maar het rouwproces verloopt het meest effectief als verdriet en herstel mat elkaar in evenwicht zijn. Iedereen rouwt anders en op zijn/haar eigen manier.  Met andere woorden: als nog niet iedereen zover is dat je nieuwe partner aan kan sluiten aan de feestdis, respecteer dat dan. Maak met je kinderen nieuwe rituelen en verstevig de ouder-kindrelatie. Ook dat kan een heel mooi geschenk zijn voor ouder én kind. Zorg goed voor jezelf en de kinderen. Je mag jezelf best verwennen als je alleen bent met de feestdagen. Ook als je je kinderen niet ziet, blijf je hun ouder.

  1. Plan vooruit.

Maak een ouderschapsplan waarin concreet verwoord staan hoe de (basis)contactregeling is met de feestdagen. Pak je agenda erbij: kijk hoe de feestdagen per kalenderjaar in de week vallen. Stem vrije dagen op tijd af met je werkgever en met je collega’s. Plan in oktober een moment in om samen te bekijken of de contactregeling uit het ouderschapsplan overeenkomt met jullie wensen voor de feestdagen van dat moment en maak dan al eventueel nieuwe afspraken. Jij bent verantwoordelijk voor de manier waarop je dit aankaart: formuleer in wensen en behoeften in plaats van in verwijten.  Het is geen wedstrijdje van “jij mocht vorig jaar dit dus ik mag nu dat”. Gun elkaar het ouderschap.

  1. Vraag het de kinderen.

Soms zijn ouders geneigd om zaken voor kinderen in te vullen. Kinderen kunnen heel goed zelf aangeven wat ze willen of niet. Het is voor elk van jullie fijn als de feestdagen ontspannen verlopen. Willen zij lekker in hun pyjama op de bank hangen en kerstfilms kijken ? Is het hun belang dat zij twee dagen dan hier en dan daar zijn ? Natuurlijk bepaal jij als ouder uiteindelijk wat er wel of juist niet gebeurt. Maar: rouwen vraagt ook om rust. En het opnieuw vormgeven van jullie leven vraagt om de gelegenheid om dit samen te doen en nieuwe rituelen te vinden.

  1. We worden het niet eens over de “verdeling van de feestdagen”.

Een mediator kan hierbij ondersteunen. Mocht je er dan samen nog niet uitkomen, dan kan een parenting-coördinator een bindend advies geven aan ouders.

  1. Feestdagen in coronatijd

Ga niet in discussie over wel/niet vaccineren of over de coronamaatregelen. Die discussie voegt niets toe aan de feestdis. Ga ervan uit dat iedereen hetzelfde belang heeft: gezond blijven. Respecteer elkaars verschillen, stem tijdig met elkaar af en houd rekening met elkaar.

 

 Miriam van Heijst-van der Lee is MfN-register familiemediator, pedagoog-Bijzonder Curator Jeugdzaken, Parenting-Coördinator, Kindbehartiger, KIES-Coach en SKJ-geregistreerd Jeugd- en Gezinsprofessional.

www. cervixmediation.nl  miriam@cervixmediation.nl tel:06-22087174

 

« Naar overzicht