WELKOM OP ONZE BLOG

 

nieuws en meer

Toen zag ik dat zijn verlies ook mijn verlies was. De SCHIP-aanpak. www.schipaanpak.nl

28-01-2022

Toen zag ik dat mijn verlies ook zijn verlies was. De SCHIP-aanpak. www.schipaanpak.nl

Tom en Silvy zijn enkele jaren geleden gescheiden. Ze hebben samen een zoon van negen jaar. Tom heeft sinds een jaar een nieuwe relatie met Jasmijn. Jasmijn is nu zwanger. De zwangerschap van jasmijn heeft bij Silvy een heftige emotie opgeroepen. Tom is een aantal keren zonder kinderen terug naar huis gegaan. Volgens Silvy willen de kinderen niet meer naar Tom.

 

Tom en Silvy melden zich in mijn praktijk voor de SCHIP-aanpak. Doel van deze interventie is om partners te laten zien dat hun conflictgedrag (ook) wordt veroorzaakt door een gevoel van verlies. Er is aandacht voor elkaars kwetsuren en het geschonden vertrouwen. Met als uiteindelijke doel: het verbinden als partners in ouderschap.

Kwetsbaarheid verzacht en verbindt. Boosheid schept afstand.

Tijdens de eerste fase, de fase van het samenkomen, gaan we terug naar de tijd dat partners “goed wisten waarom ze samen waren”. Tom vond Silvy hartelijk en spontaan, het zonnetje in huis. Voor Silvy was Tom de rots in de branding. We bespreken ook wanneer de relatie is gaan schuiven: Silvy beschrijft dat zij zich erg in de steek gelaten voelde door Tom toen zij net na de bevalling een hernia kreeg en niet voor hun zoon kon zorgen. Tom ging stappen met vrienden en liet Silvy alleen met de zorg voor de baby terwijl zij veel fysieke ongemakken had. Zij ziet nu hoe zorgzaam Tom voor Jasmijn is en dat snijdt door haar ziel. Tom verwoordt dat hij het moeilijk vond dat Silvy chagrijnig was en dat hij het moeilijk vond om zijn maatje te missen. Hij dacht er goed aan te doen om Silvy de rust te gunnen waarvan hij dacht dat ze die nodig had.

 

In de daarop volgende fase, de fase van de conflict- en verliesverhelerding, bespreken we wat de partners hebben verloren en hoe hun conflicten verlopen. Wat heeft hun scheiding gedaan met hun gevoel van Houvast, Autonomie, Rechtvaardigheid en Toekomst ? Silvy en Tom geven aan het einde van deze fase aan dat zij allebei zochten naar erkenning en waardering van de ander en rouwen om het verloren toekomst beeld om samen met hun zoon een gelukkig gezin te kunnen vormen.

 

In fase drie, de fase van helpend horen, geven Silvy en Tom erkenning voor de wederzijds aangedane kwetsuren. Het wordt duidelijk dat er niet één schuldige is, maar dat allebei de partners een aandeel hebben. Tom trok zich terug door de verwijten van Silvy, Silvy maakte Tom verwijten omdat zij de verbinding zocht met hem.

 

Fase vier is de fase van integratie waarin het verlies en alles wat daarmee samenhangt wordt geborgen. Silvy en Tom planten samen een boom in het park. Deze boom staat symbool voor hun relatie en hetgeen zij daarin voor elkaar hebben betekent. Zij geven hiermee betekenis aan hun verlies.

 

In Fase vijf, de fase van het partnerschap, werken de ex-partners aan het hervinden van het vertrouwen in elkaar. Tom en Silvy maken opnieuw verbinding om te komen tot partners in gezamenlijk ouderschap.

 

« Naar overzicht